u're number..

web site hit counter

Saturday, May 7, 2011

Sebuah mahligai di syurga kelak :)

Assalamualaikum..

Kabare? Korang sihat? Na alhamdulillah sihat bersama2 baby kat dlm my tummy ni yg dah masuk 5 months ..syukr alhamdulillah..

Lame kut tak update cerita kan? Memandangkan ada kat kl skrg ni so cam susah sikit nak munghupdate sbb rumahku didalam hutan ye..connection sgt lah slow.. Jadi boleh update benda2 yg penting je mcm business punya hal la kan..cerita2 lain mcm pasal GCDC.. Warkah wazeef sume tak le nak update lagi..nnt next week blk bintulu balik boleh la kut nak update..sbb nk letak gamba2 jugak..hehe

Ni pun na gune phone nak tulis entry ni..so atleast ada la something kat dlm blog ni..

Ok..back to the title..last thursday na pegi clas ust.mu'in.. Just nak share sedikit ilmu yer..tak salah kut kan..

Macam mane nak dapat mahligai kat dlm syurga nnt? Macam mane pulak nak dapat mahligai kat dunia? .

Ok..klu kat dunia ni.. Kt mesti work hard..klu boleh kerja lebih masa pun tak pe untuk nak dapatkan kt nye dream house..let's say ada org offer.."Ok..aku bg kau banglo..klu kau buat keje dari pagi ni sampai ke malam" konfirm korang sume nak buat la kan.. Cam tak de hal nye lah.. Keje dr pagi sampai mlm pun tak pe.. Beres..! Nak dpt rumah free kut..

But..what about things that our creator Allah s.w.t had offered us in hereafter? Allah janji akan bg kt sebuah mahligai kat dalam syurga klu kita just buat solat sunat 12 rakaat everyday..and He will never break His promise.. Rasulullah s.a.w sendiri buat ni tau .so ni adalah salah satu sunnah rasulullah s.a.w yg kt boleh ikut ye kawan2.. :) .btw, 12 rakaat adalah...
2 rakaat b4 subh
4 rakaat b4 zuhr
2 rakaat afta zuhr
2 rakaat afta maghrb
2 rakaat afta isya

About half an hour everyday kut..sikit jer masa klu nak compare ngn masa2 yg kt guna utk buat benda2 lain..
Tapi mesti kita rasa cam tak larat kan?mcm mesti ada je excuse..rushing lah..bla bla bla...

Chup! Allah offer sumthing yg kekal sampai bila2 ni..mesti korang sume nak kan? tp kt kene la praktikkan solat sunat 12 rakaat ni hari2..bukannye kadang2 eh.. Yg paling best ust ckp klu kt dah slalu buat..pastu time kt musafir..kt tak buat solat ni..kt still akan dpt pahala as if kt buat solat ni 12 rakaat.. Best kan?mmmm..owh! Tadi ada google cari hadith sahih pasal this matter:
Dari Aisyah RA, Rasulullah SAW bersabda, “Sesiapa yang sentiasa (berterusan) mengerjakan solat (sunat) 12 rakaat, Allah akan membina rumah baginya di syurga ; iaitu 4 rakaat sebelum Zohor dan 2 rakaat pula selepas Zohor, serta 2 rakaat selepas Maghrib, 2 rakaat selepas Isya dan 2 rakaat sebelum Fajar.” Hadis riwayat Turmizi.

Owh! Lagi satu..klu lah kite cam tak larat or malas.. Kt boleh je solat sunat sambil duduk.. See.. Byk nye kemudahan yg Allah bg kat kita nak suruh kt ingat kat Dia kan?

Ape lagi jom lah kita try buat solat sunat ni slow2.. InshaAllah boleh praktikkan hari2.. :). Na pun nak cuba gak.. Mudah2an tak de halangan dr setan2 yg suke nak hasut na nih..huhu.. Pls go away "syaitan!!" Shuh! Shuh! :p btw, na saje je nak share ni..klu ada yg rasa tak best entry ni ckp la k :)

Assalamualaikum..

6 comments:

  1. :) na kat kuang ke? dah 5 bln tahniah!!

    masyAllah,thanks for sharing

    ReplyDelete
  2. entry ni best! =) kak na pregnant no 2 eh...

    ReplyDelete
  3. sgt menarik la na nyer post niee..sbb memang syaitan selalu je wat kiter makin malas..huhu..thanx na remind us!! =)

    ReplyDelete
  4. tq somuch for the veryveryverygood info kak na :) tersangat sangat laa besa pahala kak na share info info yang macamni..jom kita start buat solat sunat 12 rakaat :)

    ReplyDelete
  5. Mampir nich...
    menarik sekali blog anda, dan saya sangat suka..
    Salam....
    oh ya ada sedikit info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon semoga bermanfaat...

    ReplyDelete