u're number..

web site hit counter

Friday, January 27, 2012

housework activity with dearie son :)

Bismillah..

Assalamualaikum people :)

For this post i would like to share sumthing wit ya'll :) Who said having two kids with no maid will be a problem?? Yes,I did say that last time..sebelum sampai bintulu with 2 kiddos..hihi...kat dalam otak..ee..cane nak wat keje rumah ni..klu ade 2 org budak..mesti cam susah la..penat la..bla bla bla.. but now nothing is impossible!

Ok..klu dulu..nak senang buat keje..kena tunggu time wazeef tido dulu..but now..i think klu nak tunggu dea tido mmg tak siap la keje rumah nye..memandangkan my wazeef ni sgt la rajin orangnye..bila orang buat keje dea pun nak wat jugak..so i use this opportunity to have an activity with him while doing housework :D i NEVER asked him to do it..but he did it on his own..may be by watching me do it everyday :)

Everytime when i wanna vacuum the house he'll be following me..like ikuuuuutt je..bila stop sekejap..dea akan amik vacuum tu utk vacuum jugak..luckily we have 1 extra vacuum..so i took the tube together with the floor brush and gave it to him..so while vacuuming d house he can vacuum too..btul tak?hehe..baru ingat nak beli toy"cleaning set" nak bg wazeef naseb la teringat pasal xtra vacuum..dah save duit tak yah beli toy ..hehe


look at him..bersungguh gila! rajin ni budak ni..sampai besar k rajin ;p love u sweet heart!



next..kerja seterusnya adalah menjemur kain..klu time jemur kain mmg kena bawak wazeef keluar jugak..or else he'll be crying mcm kena abuse je dekat door grill tu..huhu..so slalu nye dea akan jadi rajin jugak utk jemur kain ..dea amik la kain dalam bakul..and hang dekat tempat penyidai yang rendah tu..yang dea boleh sampai..memang tak pernah ajar dea buat sume ni k..mmg dea sendiri n tetibe je buat..

next..sementara na still sidai baju2..n dea dah boring kut nak sidai baju..dea pegi susun n kemas slipper lak..

look..semua slipper n kasut tu dea susun sendiri k..mmg tak penah ajar or suruh dea susun..siap boleh letak elok2 lagi..n usually bila nak masuk rumah i took off his slipper n he'll put it properly like below.. :)

p/s: budak ni bila besar ade probability jadi perfectionist ni..like father like son ;p peace yow!

xoxo,
Na

17 comments:

  1. Hihi...i bet all babies got their own cute way kan? Best tgk how they grew up doing things :-)

    ReplyDelete
  2. kalau anah mmg xpernah sanggup nak kemas rumah sama2 ngan Adam, dia akan terlebih sibuk, semua bnda nak buat..huhu

    salam kenal ye =)

    ReplyDelete
  3. hahaha..sama je ngan my son.nk tunggu dia tido nanti memang tak terbuat la kjerumah.so kena ajak dia join venture la.tapi tau plak function bulu ayam,penyapu,mop..

    ReplyDelete
  4. olololo kecik2 dh rajin...co cumilll :)

    salam perkenalan juga (^^,)..

    ReplyDelete
  5. Cikpingu: hehe..itu la..hopefully sampai besar la rajinnya :-)
    Anah: hehe..tak pe. bia je dea buat ape yg dea nak buat :-)
    Rdna: kan? Mcm tak yah ajar pun..they know the functions :-)

    ReplyDelete
  6. kak nad :) lama menyepi.
    comel sgt si kecil ini.
    rajin

    ReplyDelete
  7. cutenye wazeef...die phm bonda die bz byk bende nk buat..nanti dh besar boleh jd abg yg bertggjwp ni~

    ReplyDelete
  8. hehehe, wonderful isn't it when they help about! My little guy loves to help me around the house too and he almost always ends up in a basin filled with water lol! Keep up the good job!

    ReplyDelete
  9. rajinnya si kecil ni. meh teman uncle nadh ngemas jum. eehehehe. comei amattt

    ReplyDelete